SIMIT -Dzevrek
POTREBNO JE ZA SIMIT
650g brašna,220ml tople vode,100 ml mlijeka..kesica kvasca
2 kašike maslinovog ulja,2 kašike šećera
1 jaje,1 kašičica soli
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Ako je malo tvrđe,namazati ruku masl.uljem, pa umijesiti fino meko tijesto. Ostaviti ga da odmara 1h.
Zatim od tijesta napraviti 10-ak loptica. Ostaviti ih da odmaraju 15-ak minuta,naravno pokrivene providnom folijom.Tijesto djeluje malo tvrđe,kao da ne moźe da se valja,ali to sam riješila tako što sam, samo malo nauljila ruku i super se valjalo. Napravite valjak,u receptu piše 70 cm dužine.
Tako pripremljeno tijesto poredati u pleh na pek-papir, prekriti folijom i ostaviti da odmara 30-ak minuta.
Uključiti rernu,pripremiti masu od meda i vode... 1/3 šolje meda i pola čaše vode- (u receptu je ta mjera,ja sam onako po gustini odredila kad je dosta vode),masa ne smije biti ni gusta ni rijetka,bolje pomalo dodavati vodu,miješati i doći do željene gustine.,a moze se staviti i dzem od sipka
Kad je rerna zagrijana na źeljenu temperaturu,simite uvaljati prvo u smjesu vode i meda a onda u drugu zdjelicu gdje je susam,uvaljati ga sa svih strana, ja nisam prethodno pekla susam.
Simite poredati u pleh,napraviti prostora i peći dok ne dobiju finu tamniju boju. Naravno,najbolji su vrući.
Nema komentara:
Objavi komentar