ponedjeljak, 2. studenoga 2015.

Irska pita

IRSKA PITA

Sastojci:
  za fil :
 500gr mljeveno meso
 2-3 glavice crni luk
 3 srednje mrkve
 1-2 sake graska
 2 cena bijelog  luka
 3 kasike pasirani paradajz {sos ili pire}
  ulje
  vegeta,so,biber
  za krompir pire:
 5kom vecih krompira
 150ml mlijeka
 2 kasike kisele pavlake  puter,so,biber,vegeta
  jos treba:
 150gr tvrdi sir
 4kom tvrdo kuhana jaja

Priprema
U jednu posudu stavimo krompir da se kuha,na povrsini stavimo i mrkvu da se kuha.  U drugu posudicu stavimo 4 jaja da se kuhaju-treba da budu tvrdo kuhana.
Fil od mesa: Na ulju stavimo da se przi sitno nasjeckani luk,dodamo i crni luk i mljeveno meso i przimo dok ispari tecnost i meso lijepo zamirise.Dodamo grasak, omeksalu mrkvu  izvadimo iz serpice sa krompirom, nasjeckamo  na kockice i dodamo u tavi sa mesom,dodamo vegetu,so,crni biber i pire od paradajza Mijesamo da se sve sjedini i sklonimo sa vatre.
Pire : skuhani krompir izgnjecimo alatkom za pire  ili mikserom,dodamo mlijeko,malo putera,pavlaku i so po ukusu,moze i ovdje  malo vegete i crnog bibera.
Slijedi slaganje ove pite ,ja sam je slozila u vatrostalnu posudu sa visinom od 10cm i precnikom od 24cm a vi odlucite .Po receptu na dnu posude stavlja se fil od mesa ali ja sam posudu premazala puterom i na dnu stavila malo pripremljenog pirea,poravnavala sam kasikom pa stavila fil,preko fila stavljamo izrendani tvrdi sir i preko sira nanosimo pire.Ja sam pomocu kasike u pireu napravila mala udubljenja gde se stavljaju polovine kuhanih jaja.
Pecemo oko 15min na 180c u vec zagrijanoj rerni. U receptu je pisalo da se pita moze jesti i bez pecenja sto je normalno jer je sve prethodno skuhano ali da je dobro da se  malo zapece kako sam ja ucinila.

Nema komentara:

Objavi komentar