ponedjeljak, 30. studenoga 2015.
Starinski kolac od oraha i griza
Evo jedan lagani kolac,lijep,brz pa ko voli agdaste kolace,zavoljece i ovaj
Prvo umutiti 5 jaja sa 1 šoljom šećera,posebno bjelanjke i zumanjke, zatim dodati 1 šolju ulja i to lagano umutiti.
Onda dodati 1 šolju mlijeka, zatim mljevene orahe,negdje oko 15 kasika
U brašno dodati prašak za pecivo i onda 250 gr griza.
Dodati solju brašna u smjesu i sve pomiješati, te presuti u tepsiju.
Rernu zagrijati na 250 stepeni pa onda smanjiti na 200 i peći 30 minuta.
U dvije šolje vode staviti šećer i kuhati agdu dok se šećer ne otopi.
Kada se kolač ispeće zaliti ga agdom i ostaviti da se ohladi.
Kada se ohladi po zelji ga mozete ukrasiti,cokoladnom glazurom ili slag pjenom
subota, 28. studenoga 2015.
Kompot
Kompot
Da li volite kompot,koliko ga redovno kuhate?
Nekada davno u stara vremena,bez njega se nije mogao zamisliti ručak,da se zasladis ohladenim kompotom,neki su voljeli sok,a neko bi pojeo sve pa i voce,evo danas miris kompota je budio moja cula sječanja,miris i osjecaj se ujedinili,sljive suhe sam malo stavila u toplu vodu,izapirala dva tri puta,dodam nasjeckanih jabuka na kriske,malo zaledenih tresanja,stavim u vecu serpu,dodam vodu malo vise za pola prsta da prekrije voce dok se skuha,odmah su sljive pustile svoju boju,kuhalo se eto neznam ni ja koliko,dok voce ne omeksa,opet dodam sad vise vode i secera,vratim da prokuha,dodam dva-tri klinčica,ostavim ohladiti.Jako zdrav napitak,mozete dodavati sve suho i svjeze voce,ja sam ova tri koja su mi bila dostupna.Uzivajte u casi zdravog napitka,ohladenog i ne brinite za probavu..:-)
Hrskava pileca krilca
Hrskava pileca krilca iz rerne
Krilca oprati i staviti da se skuhaju s malo vegete i glavicu luka,samo malo da omeksaju..poslije ih staviti na cijedku da se okapaju od viska vode,u meduvremenu u jednu posudu istresti mrvice,dodati natur vegetu za piletinu,kasikicu crvene ljute paprike,a krilca malo namastiti i uvaljati ih u smjesu,redati u tepsiju i peci u rerni.Hrskava,pikantna krilca su me toliko odusevila,da preporucujem i vama.Prijatno
petak, 27. studenoga 2015.
četvrtak, 26. studenoga 2015.
Domace jufke za baklavu
Domace je najbolje,uvijek gledam da sve radim kod kuce,sto mogu da ne kupujem,kao i kore za pitu od jabuka ili baklavu,Brasno koristim namjensko 400tip.oko 700gr.ili 1kg.istresem u zdjelu,dodam malo soli,izmijesam i dodam dva jajeta i zakuham s dvoje jaja ne previse hladnom vodom,dobro umijesim i ostavim na toplom,tako vise puta namladim da tijesto bude glatko.Kasnije razmjesim na dvije tri jufke i ostavim na brasnu odstoje,kad su omeksale,oklagijom,razvijam sto tanje i stavljam jufke da se suse u prostoriji gdje se toliko ne hoda,na cistim stolnjacima susi se nekih sat vremena,kasnije sjecem po zelji,jufke su spremne za pite:-)
Gulas s makaronima
Gulas s makaronima
Zima stigla,kuha se vise,a gulas volimo svi,pa tako zajedno se ruča,uziva u ovom jelu,narocito djeca :-)
Meso uzimam plecku ili vrat,zbog toga sto saft bude najbolji,isjecem meso na kocke,na ulju izdinstam dvije usitnjene glavice luka,dodam meso i dinstam lagano,zatim dodam paradajz pire i mijesam dok se sve ne zgusne i sjedini,isjecem dvije mrkve,izrendam na najsitnije jedan krompir i dodam u sve to,malo origana i zacine,svemu dodam vodu i smanjim temp.da lagano kvrcka,po potrebi dodati jos vode,krompir ce dati gustocu saftu i poboljsati ukus,makarone skuham ne vise od preporucenog vremena,ocijedim,malo isperem hladnom vodom,prebacim na maslacu i dodam malo safta iz gulasa i sluzim kao prilog.Prijatno
utorak, 24. studenoga 2015.
Ramstek
Ramstek(juneci)
Meso,jedan od najboljih komada koji je najbolje staviti u pajc,izrezane komade sam dobila u mesnici,poznavajuci dobro znaju na koliku debljinu izrezati snite,evo kako brzo i ukusno pripremiti ramstek.Komade mesa namazati s obe strane senfom,isjeckati bijeli luk na sitno i pomijesati s maslinovim uljem i opet namazati preko mesa,.Ostaviti tako prekriveno folijom bar 4-5 sati,poslije toga uvaljati u brasno i preprziti s obe strane na vrelom ulju..dodam zacine,kasikicu paprike dolijem casu vrele vode i neka ukuha kratko,moze se podliti bijelim vinom..a i ne mora i ovako je jako dobro,prilog odaberite koji zelite
Pretplati se na:
Postovi (Atom)